Úvodník

Milé čtenářky, milí čtenáři,

z jihoamerické Argentiny se přesouváme na ostrov s nejseverněji položeným hlavním městem na světě. Island se v poslední době stává stále častějším cílem turistů toužících po panenské přírodě a krajině kontrastů, ne nadarmo se mu říká země ledu a ohně. Nabízí však i pestrou paletu možností pro milovníky literatury. Vždyť sami Islanďané se prý považují za literární národ, tradičně se umisťují i na předních příčkách žebříčků v počtu vydaných knih na jednoho obyvatele. Literátem se zde údajně stane každý desátý.

Pozornost školených čtenářů se často upíná na středověké památky islandské literatury, ságy. Autoři 20. a 21. století své kořeny nepřehlížejí, pro některé z nich jsou dokonce přímým zdrojem inspirace, jak se mimo jiné dozvíme z poutavého eseje Dagný Kristjánsdóttir. Současní islandští spisovatelé jsou ale zároveň i velmi kosmopolitní, a ač geograficky odloučení, všímají si témat, která hýbají celým dnešním světem. Zabývají se konzumem a odvrácenými stránkami civilizace, ale i tématy nadčasovými – láskou a mezilidskými vztahy.

Příkladem inspirace z vnějšku mohou být silně intertextuální povídky Gyrðiho Elíassona a Fríðy Á. Sigurðardóttir. Do nitra se naopak obrací Gerður Kristný, jejíž básně zaujmou svou upřímností a intimitou. A do světa lehce fantaskního nás zavede Böðvar Guðmundsson, jenž ve své povídce vdechl život mocnostem hýbajícím s lidskými osudy. Autorů v čísle najdete mnohem více a každý z nich má osobitý způsob vyprávění. Nechybí zde ani pohled překladatelský – o překládání z islandštiny, literatuře i o Islanďanech samotných se můžete dozvědět v rozhovoru s docentkou Helenou Kadečkovou.

Nechte se proto vtáhnout do příběhů z dalekého severu a nasajte jejich atmosféru. Příští číslo čtenáře přenese na Blízký východ, konkrétně k íránským autorkám.

Závěrem bychom rádi poděkovali Státnímu fondu kultury České republiky, který finančně podpořil vydávání Plavu v roce 2016.

Anna Jirásková



Obsah

Rozhovor
Helena Kadečková
Základem úspěchu Islanďanů je to, že mají v krvi vědomí národní identity a hrdost

Esej k tématu
Dagný Kristjánsdóttir | Markéta Ivánková
Od ság k modernímu vyprávění

Téma
Andri Snær Magnason | Lucie Korecká
Země snů: Rádce pro národ, který má strach

Böðvar Guðmundsson | David Šimeček
Co je platné prosit Bohuděje?

Guðbergur Bergsson | Marta Bartošková
Otec, matka a čarovná moc dětství

Gerður Kristný | Marta Bartošková
Básně

Gyrðir Elíasson | Marie Novotná
Měděné pole

Fríða Á. Sigurðardóttir | Markéta Ivánková
Láska

Kristín Eiríksdóttir | Lenka Zimmermannová
Umístit, opatřit, zařadit, srovnat a opatrovat

Překladatelská soutěž Jiřího Levého
Harry Mulisch | Veronika Horáčková
Divadlo, dopis a pravda

Teorie překladu
Dušan Andrš
Co postavy čínských vyprávění sdělují svými jmény?

Recenze
Alexej Sevruk
Pamatovat, reflektovat, promýšlet
(Ljudmila Ulická: Zelený stan)