Uvedení čísla Plavu věnovaného portugalské postkoloniální literatuře proběhlo ve čtvrtek 12. října od 19:00 v prostoru Kafe nůžky papír (Praha-Nusle). Čtení, hudba, kontext i portugalské speciality. Skvělá příležitost k setkání na začátku podzimu a zimního semestru. 

„Tahle touha musí mít kulturní základ:
stesk po čemsi z minulosti, co jsem nezažila,
jen slýchala od babičky s její mužskou
představou – klečící ženské
máchající prádlo v řece.“

(Ana Luísa Amaral: Městské stesky, překlad Marie Havlíková)

Na úvod večera zazněly v české premiéře skladby dvou významných portugalských barokních skladatelů Manuela Rodrigueze Coelha (1555–1635) a Josého Carlose de Seixas (1704–1743) v podání portugalsko-českého dua, které tvoří hudebnice Solange Silva (příčná flétna) a Zdena Košnarová (klavír, varhany). 

Večerem dále provázelo těleso Loucas no fado (Kristýna Kuhnová – zpěv, Zdena Košnarová – klavír), které představilo známá i méně známá fada, aby na závěr spojilo síly s portugalskou flétnistkou Solange Silvou.

Ukázky ze svých překladů přečetly a komentářem doprovodily: Petra Čechová, Klára Trsková, Kateřina Ritterová a Štěpánka Huláková (video).

Večerem provázela a kontextem doplnila Karolina Válová.

Koncepce čísla: Lada Weissová.

„Ráj je tam, kde nás nikdo nezná a kde už nikdo po ničem netouží.“

(Djaimilia Pereira de Almeida: Luanda, Lisabon, Rajská zahrada, překlad Lada Weissová)

 

Večer proběhl za přispění Portugalského Centra Instituto Camões v Praze, Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury ČR.

Fotogalerie z portugalského večera na Facebooku

Zpět na číslo