V pondělí 6. května od 18:30 v Muzeu literatury (Pelléova 44/22; kousek od metra Hradčanská) v Praze. FB událost zde.

Kondiční trénink u příležitosti uvedení čísla časopisu Plav s podtitulem Sport v literatuře. Jaká je tělesná kondice lidí zabývajících se slovy? Kolik naběhaných kilometrů vyžaduje dobrá kniha? A kolik z vás si vydělá sportem víc než literaturou?

Stejně jako v literatuře čtení je i ve sportu diváctví klíčovou událostí, při které je nezbytné se trochu nadřít. Od rozcvičky po osobní rekord v nejbizarnějších disciplínách účastnictvo provedlx pohybová odbornice Jana Stárková a odpovědný trenér čísla Jan Musil.

Akce proběhla ve venkovních prostorách Muzea literatury. S sebou pohodlné oblečení a dobrou obuv. Start už v půl sedmé! Více informací brzy. Podpořil Státní fond kultury a Ministerstvo kultury ČR.

* * *

Krátký report z akce: Co na tom, kdo vyhraje? Sportovní večer časopisu Plav k uvedení nového čísla s tématikou sportu v literatuře. Akce měla 3 hlavní části: úvodní, sportovní a závěrečnou.

Úvodní část začala v 18:30 a tvořila ji především společná rozcvička. Po rozpačitém váhání většiny účastnictva, které vyvolala skutečnost, že asi skutečně a neodvratně hrozí, že se po ní bude chtít pohyb, a po rozhodování, zda raději nejít domů, se početná skupiny (účast 20–30 lidí) dala do pohybu pod vedením trenérstva (Jan Musil aka pan Stárek a Jana Stárková aka paní Musilová) a za otravného kibicování správce hřiště (Jakub Vaněk aka pan správce). Po běhu následovala další část rozcvičky (protažení atp.) a posléze losování rolí pro sportovní část. Poté co se návštěvnictvo rozdělilo do několika skupin v rámci jednotlivých disciplín (nikdo zatím nevěděl, v čem se vlastně bude soutěžit) a získalo role jako: rozhodčí, soutěžící, hooligans, porota, skladatel:ka ód ad. se odehrálo slavnostní zahájení – taneční performance (choreograf Jan Horský) za doprovodu digitálního piana (Robert Slunce).

Sportovní část obsahovala tři bizarní disciplíny. První: hobby horsing (soutěžící vyrábí hlavy koní z kartony a posléze běhají po zahradě vyznačenou trasou, načež jsou hodnoceni porotou). Druhá: timbersport (čí vyhozené dřevo nejdéle poletí vzduchem? kdo nejrychleji přežízně větev pilkou na kapesním noži?). Třetí: koulení sýrů.

Následuje odpočinek v kavárně a slavnostní vyhlášení. Medaile vyrobené ze sportovních sýrů obdrží vždy v podstatě náhodně vybraný člověk (někdo, kdo přišel pozdě; majitel nože s nejostřejší pilkou; fotograf a papaláš) a tento ceremoniál jest doprovozen trojicí ód (za doprovodu digitálního piana) na jednotlivé disciplíny. Večer zakončí slavnostní zakončení (taneční performance) a prodej časopisů, který měl za cíl vyrovnat vzniklé výdaje za pořádání této náročné sportovně literární akce.

Zpět na číslo