Úvodník

Milé čtenářky, milí čtenáři,

držíte v ruce číslo hned z několika důvodů pozoruhodné. Vzhledem k žánru – hororu, kde je pochopitelně kvůli atmosféře i pointám vhodné nezkracovat texty, jsme pominuli běžnou praxi ukázek a veškeré představované povídky jsou celé. Druhým plusem je exkluzivní rozhovor s vynikajícím, světově proslulým autorem Michelem Faberem; jelikož jde o spisovatele výjimečně mlčenlivého, nebude se podobná příležitost, zvláště v českých médiích, patrně dlouho opakovat. Faberovi je věnována větší část čísla: krom rozhovoru si můžete přečíst čerstvý překlad jeho znepokojivého svědectví o rodinných poměrech v západní civilizaci a recenzi na nedávno vydaný překlad jedné jeho povídkové sbírky.

Stejně tak upozorňuji na vůbec první českou ukázku z povídkové tvorby slavné americké autorky Patricie Highsmithové či teprve druhý český překlad Belgičana Jeana Raye (vítězný překlad v kategorii prózy v letošním ročníku Překladatelské soutěže Jiřího Levého). Pohříchu málo známi jsou i ostatní autoři, jež představujeme: Max Waller, Thomas M. Disch i Kit Reedová si v Plavu odbývají když ne tuzemskou premiéru, tak alespoň jednu z prvních repríz.

Jedním z témat, která spojují v podstatě všechny povídky zahrnuté v tomto čísle, je nečekaně nalezený a obětavý přítel. Rád bych proto poděkoval kolegům, kteří se uvolili nechat nahlédnout do své překladatelské kuchyně dál, než bývá u zavedených firem zvykem – Janu Vaňkovi jr. a Viktoru Janišovi. Oba totiž poskytli své juvenilní překlady, a to je konečně poslední bonus tohoto čísla.

Příště s Georgem Orwellem, esejistou.

Lukáš Novosad



Obsah

Není nad zvládnuté řemeslo
Rozhovor s Michelem Faberem

Max Waller: Měsíční svit
překlad Lucie Koryntové

Jean Ray: Fantóm v podpalubí
překlad Dominiky Kovářové

Kit Reedová: Aněmorp
překlad Jana Vaňka jr.

Thomas M. Disch: Sestup
překlad Radky Šmahelové

Patricia Highsmithová: Tůň
překlad Viktora Janiše

Michel Faber: Brokolicový úhoř
překlad Viktora Janiše

Archivy hrůz: jeden hororový překlad
kritika překladu: Jan Vaněk jr.

Takřka dokonalý
recenze Lukáše Novosada

Souzvuky ve Ztrátách
aktualita Kateřiny Veselovské