Úvodník

Milé čtenářky, milí čtenáři,

číslo Plavu, které právě držíte v ruce, se poprvé v historii našeho časopisu věnuje výhradně bulharské literatuře. A že byla na Balkáně v posledních letech a desetiletích úroda vskutku plodná: kromě takových stálic bulharské literatury, jakými jsou Alek Popov nebo Georgi Gospodinov, jsme pro vás objevili mnohé další.

Až budete číslem listovat a pročítat jednotlivé prozaické texty, zkuste se zamyslet nad tím, co mají společného. V redakci jsme toho názoru, že je to především nadhled, ironie a absurdno. Jako by se v imaginaci bulharských spisovatelů urodily věci, o kterých se méně temperamentní vnitrozemské Evropě nesnilo. V povídce Aleka Popova Metabolitní lidé se například dozvíte, jak by to s bývalým Východním blokem dopadlo, kdyby po rozpadu Sovětského svazu zvolil zcela jednoduchý postup – a vyšvihl se rovnou na vrchol inteligence. Může působit kontroverzně podobně jako Zpověď nafukovací panny Kristin Dimitrovové. Ta se sice věnuje tématu o poznání intimnějšímu, zpracovává však ženské otázky tak, jak o nich běžně asi nepřemýšlíme. V úryvku z nového románu Teodory Dimovové nazvaném Vlak do Emauz se naopak podíváme na svět očima stárnoucího muže, který mnohého ve svém životě lituje, a jediná cesta nočním vlakem na něj má silný evokační účinek. Autorka sice rozbila tradiční formu, ale dokázala toho umně využít – text naplnila až po okraj zvláštním steskem.

Esej Jaroslava Otčenáška se věnuje folklóru – bulharský národní hrdina (typu našeho Švejka) Baj Gaňo si prostě poradí v každé situaci a nezná překážek. Hned dvakrát máte také možnost setkat se s bulharským básníkem a romanopiscem Kalinem Terzijským, kterého pravidelní čtenáři Plavu již znají. Můžete tak porovnat to, co prohlašuje sám za sebe o umělecké literární tvorbě, a jak se to pak v jeho básních skutečně odráží. Jeho poezie je přímočará a upřímně reflektuje otázky trendů v literatuře našich dní. Rozhodně stojí za přečtení, stejně jako všechny ostatní ukázky.

Nezapomeňte se zastavit u našeho stánku na festivalu Svět knihy, kde budou k mání tradičně nejen starší čísla, ale i číslo nové, v němž při objevování literárního světa zamíříme jižněji, do Egypta.

Karolína Macáková



Obsah

Rozhovor
Kalin Terzijski
Dřu jako šílený Bulhar

Esej k tématu
Jaroslav Otčenášek
Baj Gaňo – literární postava v druhém, folklorním životě

Téma
Kalin Terzijski | Ondřej Zajac
Nové básně. Úplně na začátku.

Stefan Kisjov | Ivana Srbková
Dürrenmatt

Alek Popov | Marcel Černý
Metabolitní lidé

Kristin Dimitrovová | Marcel Černý
Zpověď nafukovací panny

Teodora Dimovová | David Bernstein
Vlak do Emauz

Dejan Enev | Markéta Kraevská
Tři povídky

Georgi Gospodinov | Jana Georgievová
Rituál

B. Apostolovová, S. Nestorovová, S. Čolevová | Ludmila Kroužilová
Hlasy z protějšího břehu

Teorie překladu
Petra Hrušovská
Když ptáci koncertí a hadi tečou z cukrotřtin

Recenze
Vera Kaplická Yakimova
Hry věcí a času
(Kristin Dimitrova: Ráno hráče karet)