Brněnské uvedení čísla 2/2024 proběhlo v Café Paměti národa (Radnická 369/10) v pátek 5. dubna od 19:00. FB událost.

Kolik sisu potřebujete, abyste mohli ve Finsku psát? A co to sisu vůbec je a mají ho jen rodilí Finové? A může cizinec ovládnout finštinu natolik, aby v ní dokázal napsat knihu?

Zvali jsme na představení únorového čísla časopisu Plav věnovaného finské přistěhovalecké literatuře. Během večera jsme otevřeli příběhy spisovatelů, kteří z různých příčin opustili zemi, v níž se narodili, a odstěhovali se na chladný Sever, probádali jsme jejich vztah k vlastní identitě i ke své nové vlasti a prozradili jsme, bez čeho se nemůže obejít kovaný metalista.

Večerem provedli a číslo představili odpovědná redaktorka Silvie Mitlenerová, autor koncepce Jan-Marek Šík a členka překladatelského týmu Julie Minaříková, která spolu s Martinem Mokrým také přečetla povídku Alexandry Salmely Hoříš, má panenko (přel. Andrea Papugová a Martin Mokrý).

Vstup volný.

Akci pořádal Skandinávský dům a časopis Plav ve spolupráci s Café Paměti národa a za finanční podpory Státního fondu kultury ČR, Ministerstva kultury ČR a Magistrátu města Brna.

Zpět na číslo