Úvodník

Milé čtenářky, milí čtenáři,

číslo o klimatické a environmentální krizi vás možná příliš neláká. Proč si uprostřed pandemie připomínat ještě další hrozby? Někdo klima ani nepovažuje za reálný problém, někdo to zase cítí naopak a každá zmínka o něm jej stresuje. Navenek jde o vysoce odborné a abstraktní téma, ale ve skutečnosti ho vnímáme spíše na rovině emocionální: cítíme ohrožení či vinu, úzkost, frustraci či rezignaci. Chce se nám prostě přibouchnout dveře a žít jako doposud.

Představte si ale situaci, kdy zjistíte, že umíráte a zbývá vám jen krátký čas. Už nějakou dobu jste se necítili nejlépe, ale nechtělo se vám to řešit, a zdálo se, že lékaři mají vše pod kontrolou. Nelitujete teď, že jste se o sebe málo zajímali a nepřevzali odpovědnost? Že jste nezkusili o své zdraví zabojovat či aspoň trávit více chvil s rodinou a přáteli? Že jste prostě jen dál chodili do práce a dělali, že se nic neděje?

Vědci se bohužel shodují, že lidstvo stojí na prahu právě takové situace. Co se stane, pokud tento fakt přijmeme? Bude to opravdu horší než žít dál v kognitivní disonanci nedozírných rozměrů?

Toto číslo Plavu můžete chápat jako průvodce po různých aspektech života ve stínu blížící se katastrofy. Jak jsme se tam vlastně ocitli, zkoumá rozhovor s Davidem Abramem. A co bude dál? „Řešením klimatu“ se zpravidla myslí opatření typu mitigace (zmírňování změny klimatu) a adaptace (zmírňování jejích dopadů) za účelem zachování statu quo; mnozí ovšem tvrdí, že tohoto cíle už nelze dosáhnout. Tento názor zaznívá ve třech základních podobách: chmurné vyhlídky je třeba přijmout (Catherine Ingramová), ale zároveň využít jako motivaci k aktivitě, ať už pro záchranu civilizace (Rupert Read), nebo jako přípravu na život po jejím kolapsu (Jem Bendell). Chcete-li uzdravovat spíše než bojovat, inspirujte se Čestnou sklizní Robin Kimmererové. A na některé otázky po smyslu a budoucnosti života vám možná lépe odpoví beletrie či poezie, které tematickou část uzavírají.

Rozloučíme se slovy Skeeny Rathorové z hnutí Extinction Rebellion: „Budeme-li upřímní sami k sobě a nahlédneme-li až do nitra svého srdce, zjistíme, že nejde o záchranu lidstva, ale o naši odvahu milovat tak jako nikdy předtím. Žijme nyní na ostří své odvahy milovat.“

Příště vás čekají ruské revolucionářky.

Tereza Šmejkalová, Kristýna Králová

 

Obsah


Kraťasy
Marta Lopatková, Barbora Nováková

Rozhovor k tématu
David Abram / Kryštof Herold
Ekologie vnímání

Esej k tématu
Catherine Ingramová / Silvie Mitlenerová
Tváří v tvář vyhynutí

Téma
Rupert Read / Pavel Sláma
Tahle civilizace skončila

Jem Bendell / Pavel Sláma
Překážky dialogu o hluboké adaptaci

Robin Wall Kimmererová / Tereza Šmejkalová
Splétání sladké trávy

Jeff VanderMeer / Pavel Bakič
Mrtví astronauti

Ursula K. Le Guinová / Tereza Šmejkalová
Za archeologií budoucnosti

D. Abram, E. Nilsenová, M. Hudson, U. K. Le Guinová, M. Oliverová / Vratislav Kadlec
Poezie ke konci světa

Bibliografie k tématu
Tereza Šmejkalová
Čtení do katastrofy

Rozhovor se zahraničním bohemistou
Kyuchin Kim
Originály v češtině studenti někdy musí „protrpět“

Soutěž Jiřího Levého
Bernardine Evaristová / Anežka Dudková
Dívka, žena, jiné

Recenze
Martin Šplíchal
Autenticky neautentický Jacob Horner
(John Barth: Na konci cesty)

Ondřej Vinš
Smích bez příčiny, smích krajiny
(Alice Thomas Ellisová: Smích bez příčiny)